Головна мета дослідження на пізніх термінах вагітності – це оцінка фетоплацентарного комплексу. Під цим терміном мають на увазі «робочий» стан плаценти і показники розвитку плоду (розміри, рівень зрілості органів та систем).

УЗД на 32 тижневі вагітності дає можливість лікареві визначити затримку внутрішньоутробного розвитку плоду або фетоплацентарну недостатність. Такі відхилення можуть потребувати негайного лікарського втручання, яке дозволить попередити народження незрілої ослабленої дитини, яка мало важить.⠀УЗД двійні на третьому триместрі вагітності дозволяє визначити розташування майбутніх дітей, дати прогнози з приводу майбутніх пологів, на основі таких досліджень лікар може направити жінку на кесарів розтин.

На третьому триместрі вагітності це дослідження дозволяє виявити і ті патології, які на більш ранніх термінах вагітності просто неможливо діагностувати – наприклад, гідронефроз плода чи мегауретер. В деяких випадках ультразвукове дослідження дозволяє не лише провести точну діагностику, але й здійснити лікування патологій безпосередньо в порожнині матки!

Якщо жінці роблять 4д УЗД при вагітності в третьому триместрі, то вона зможе побачити на моніторі не лише стать майбутньої дитини, але і рухи пальчиками, кінцівками та повіками