Будь-яка жінка, незалежно від віку, повинна стежити за здоров’ям своїх грудей. Адже статистика свідчить, що основною причиною смерті представниць прекрасної статі у віці 40-55 років є рак молочної залози. По ієрархії онкології ця хвороба посідає перше місце, а її перший пік припадає на 30-40 років. Аби уникнути цього страшного захворювання, потрібно регулярно проводити самообстеження. Однак навіть досвідчений мамолог не завжди зможе виявити те чи інше новоутворення.

Найнадійніший метод виявлення хвороби на сьогоднішній день – УЗД молочних залоз. Це недорога, безболісна, безпечна і надзвичайно інформативна процедура, яка є доступною для кожної жінки. За допомогою УЗД можна безпомилково виявити ліпоми, кісти, доброякісні утворення, а також пухлини молочної залози. При цьому результат обстеження ви отримаєте одразу після проведення процедури.Коли робити УЗД молочних залоз?

Ультразвукове дослідження є абсолютно нешкідливою процедурою, тому проходити його можуть дівчата вже з 18 років. Жінкам, що досягли 35-річного віку, варто обстежуватись раз на 12 місяців навіть при умові відсутності неприємних симптомів. 45-річним представницям прекрасної статі потрібно проходити УЗД молочних залоз двічі на рік.Робити це слід обов’язково, адже новоутворення формуються швидко, при цьому на ранніх стадіях захворювання ніяк себе не проявляє. Симптоми раку грудей не можна ігнорувати!

Варто зробити УЗД молочних залоз при таких ознаках:

  • поява затвердіння чи ущільнення;
  • біль у молочних залозах;
  • виділення з сосків;
  • зміна форми або нерівномірне збільшення;
  • механічні травми будь-якого характеру;
  • запальні процеси.

УЗД молочних залоз не вимагає підготовки, однак його потрібно проводити в певні дні циклу. Адже в різні дні внаслідок дії гормонів відбуваються зміни в жіночому організмі, які дещо спотворюють результат обстеження. Точна дата УЗД залежить від особливостей менструального циклу і віку пацієнтки.

Зокрема:

  • при короткому циклі (21 день) варто записатись на УЗД молочних залоз одразу після припинення менструальних виділень;
  • при класичному (28 днів) діагностику слід проводити на 5-10 день;
  • при довгому (більше 35 днів) – УЗД молочних залоз роблять на 10 добу;
  • якщо відчуваєте гострий біль, а також під час вагітності, лактації, менопаузі чи клімаксі – у будь-який день.

Варто пам’ятати, що при найменших підозрах на наявність новоутворення слід негайно обстежитись без прив’язки до критичних днів. Під час УЗД спеціаліст перевіряє не лише молочні залози, але й пахову, передньогрудинну і надключичну ділянки. При необхідності паралельно проводиться доплерографія для дослідження характеру кровотоку в організмі.