Окраса, сексуальність материнство - це все про молочні залози. Вам цікаво знати, як змінюються молочні залози у різні періоди життя жінки?

Анатомія молочних залоз має деякі особливості у різні періоди життя, що зумовлено впливом жіночих гормонів, вироблення яких організмом змінюється впродовж різних вікових періодів. Молочна залоза дорослої жінки складається з залозистої тканини і розділяючої її сполучної і жирової тканини. Від шкіри, що покриває залозу, всередину відходять прошарки щільної сполучної тканини, які поділяють всю залозу на 15-20 частин. Кожна частка в свою чергу розділена на більш дрібні часточки. Простір між часточками заповнений жировою клітковиною. Від кількості жирової тканини залежать форма і обсяг молочних залоз.

Стуктурною одиницею залозистої частини є альвеоли, в яких утворюється молоко, а з'єднуються з ними трубочки. Кінцеві відділи трубочок,так звані молочні протоки, відкриваються на соску.Сосок і навколишня його пігментована ділянка шкіри має велику кількість нервових закінчень і спеціальні м'язові клітини. Завдяки нервовим закінченням в період грудного вигодовування молочна залоза реагує на дотик до соска виділенням молока. Нервові закінчення перетворюють соски і в чутливу ерогенну зону.

Розмір і форма грудей індивідуальні. Власне молочна залоза має набагато менші розміри, ніж всі груди. Індивідуальні відмінності у величині жіночих грудей обумовлені товщиною підшкірного жирового шару. Форма грудей (стояча або відвисла) залежить від міцності і пружності капсули із сполучної тканини, в яку укладена молочна залоза.

Зазвичай ліва грудна залоза трохи більше правої. Асиметрія молочних залоз в нормі може досягати різниці до 2-х розмірів між правою і лівою груддю. Що не є захворюванням!

У дівчаток до початку статевого дозрівання молочні залози знаходяться в зародковому стані, молочні залозки складаються з коротких нерозгалужених трубочок, альвеоли відсутні. З початком статевого дозрівання під дією естрогенів, що виробляються в яєчниках, молочні залозки починають рости в довжину і галузитися, на кінцях їх утворюються зачатки альвеол. Одночасно збільшується кількість жирової та сполучної тканини і залоза набуває розмірів і форми, характерних для дорослої жінки.

Вікові зміни в структурі молочних залоз характеризуються заміщенням залозистої тканини жировою тканиною. Ці процеси посилюються після 40 років. У постменопаузі залоза майже позбавлена залозистих структур і складається з жирової тканини з не різко вираженими сполучнотканинними прошарками.

Повного розвитку молочна залоза досягає тільки під час вагітності. Під дією прогестерону, який в цей час тривало виділяється, остаточно розвиваються альвеоли. В кінці вагітності різко зростає вироблення іншого гормону - пролактину. Пролактин викликає вироблення в альвеолах особливого секрету - молозива. Молозиво відрізняється від звичайного жіночого молока великим вмістом білка і меншим вмістом ліпідів.

У перші дні після пологів молочна залоза перемикається на вироблення зрілого грудного молока і стає здатною до виконання своєї основної функції - лактації. Основним гормоном, який регулює виділення молока з альвеол, є окситоцин. На функцію молочної залози також впливають гормони щитоподібної залози. Вже на другому місяці вагітності спостерігаються видимі зміни. Навколососкова ділянка збільшується і стає темнішою. Відбуваються зміни і всередині самої залози, аж до моменту пологів залоза поступово збільшується в розмірах і внутрішньо перебудовується.

В період лактації вага молочної залози збільшується. Після закінчення періоду лактації залоза знову зменшується, але зазвичай не досягає початкового розміру.

Ані розмір, ані форма грудей не впливають на здатність жінки до грудного вигодовування!