Шишкоподібне тіло (також епіфіз або пінеальна залоза) за своєю формою дуже нагадує ананас. Саме через цю особливість пінеальна залоза й отримала свою назву (англійською “pineapple” – ананас). Цей орган відіграє неймовірно важливу роль у процесі регулювання сну, а також контролює інші добові та сезонні цикли.

Розмір шишкоподібного тіла є дуже маленьким – не більше ніж 8 міліметрів у довжину. Займає ця залоза лише крихітну частину головного мозку між двома півкулями.

Є одна незвичайна особливість шишкоподібного тіла: саме з цією ділянкою тіла пов’язаний цілий світ духовності, магії та цікавих традицій.

Насправді досліджувати цю ділянку головного мозку почали ще багато століть тому. Ще Декарт свого часу сказав, що саме тут знаходиться душа людини. Згідно з деякими містичними віруваннями, біля шишкоподібного тіла розташовується так зване “третє око”?️ Деякі практики стверджують, що саме завдяки цій маленькій ділянці тіла людина має здатність до духовного просвітлення.Ви здивуєтеся, але у деяких тварин так зване третє око й справді існує?

Для прикладу, у Новій Зеландії мешкає ящірка під назвою гатерія, або туатара. На голові цієї рептилії є справжнє третє око, яке виконує дві важливі функції: гормональну та терморегуляційну.

Попри величезну кількість різноманітних наукових досліджень вченим досі не вдалося повністю вивчити всі особливості та функції шишкоподібного тіла.

Одне відомо точно: ця залоза є незамінною для організму людини. Вона регулює внутрішні цикли в організмі за допомогою мелатоніну!

Саме завдяки цьому гормону людина має здатність відпочивати та спати. Мелатонін зміцнює імунну систему та запобігає появі ознак передчасного старіння.

Дуже важливо знати, що вся відповідальність за вироблення мелатоніну лежить виключно на епіфізі. Він стимулює процес продукування цього гормону у темряві та зупиняє його виділення у денний період. Процес вироблення мелатоніну регулюється за допомогою фоточутливих клітин сітківки ока. Саме вони ловлять світло та посилають сигнал у епіфіз.

Вчені сходяться на думці, що за умови достатньої кількості мелатоніну в організмі людина почувається більш енергійною та значно краще почувається. Утім, є одна проблема: пінеальна залоза досить швидко “старіє” та втрачає здатність регулювати рівень мелатоніну