Австрійський професор Рейнхард Граф був першим, хто запропонував використовувати УЗД для діагностики дисплазії кульшових суглобів (1980 р.).Процедура триває недовго і легко проводиться. Єдину складність представляє правильне укладання немовляти, адже під час обстеження дитина повинна лежати нерухомо.

Переваги методу ультразвукового дослідження:

  • УЗД нешкідливе і не опромінює дитини на відміну від рентгена. Його можна повторювати будь-яку кількість разів без шкоди для здоров’я.
  • УЗД виявляє симптоми захворювання дисплазією в самому ранньому віці, тоді як інші методи в цей час безсилі.☝?УЗД надійно, адже отримані результати об’єктивні.
  • УЗД дешевше, а його проведення триває зовсім недовго.

Як підготувати дитину до УЗД?

Як вже говорилося, під час проведення дослідження дитина повинна знаходитися в максимально нерухомому стані, в іншому випадку можна отримати неправильні результати. Надмірна рухова активність часто з’являється у немовлят в результаті занепокоєння. Тому всі можливі причини занепокоєння мають бути заздалегідь усунуті.Так, дитина до початку дослідження має бути нагодованною. У той же час, до діагностики краще приступати не раніше ніж через 40 хв. після годування – це скоротить ймовірність зригування їжі, якщо малюк прийде в збуджений стан. Важливо також, щоб дитина на момент проведення УЗД була здоровою – його не повинні турбувати болі в животі, зубки, що прорізуються, алергії і т.п.

Чому важлива рання діагностика дисплазії кульшових суглобів за допомогою УЗД?

Випадки вродженої дисплазії кульшових суглобів зустрічаються досить рідко, проте це не означає, що від обстеження новонародженого можна відмовитися.Без проведення спеціального дослідження дисплазію можна помітити, тільки коли дитина почне ходити. А в цьому віці консервативне лікування захворювання малоефективне.

Справа в тому, що якщо вчасно не виявити дисплазію, вона згодом приведе до важкої форми артрозу. І в цьому випадку єдиним можливим лікуванням буде заміна кульшового суглоба на штучний – тобто знадобиться операція з ендопротезування. Обмежитися консервативним лікуванням можливо тільки в разі вчасно поставленого діагнозу.