Готуватися до вагітності потрібно заздалегідь. Спочатку потрібно нормалізувати овуляційний цикл - слід довести до норми рівень прогестерону в періоди овуляції. Якщо Ви користувались таким методом контрацепції як протизаплідні таблетки, то від них потрібно відмовитися за півроку до зачаття. Спіраль потрібно знімати приблизно за чотири місяці. В цей час бажано продовжувати оберігатися - але за допомогою презервативів.
Виключи ймовірність наявності захворювань сечостатевої системи до вагітності. Якщо у Вас вже були проблеми у вигляді ерозії шийки матки - необхідна консультація гінеколога. Також варто здати аналізи на гонорею, сифіліс, герпес, хламідіоз та ряд інших венеричних захворювань, бо вони передаються плоду і несуть серйозну загрозу його розвитку, та навіть життю.
Потрібно пересвідчись у наявності щеплення від краснухи, і в разі його відсутності варто пройти вакцинацію. Ця хвороба вкрай важко переноситься жінками під час вагітності. і має вкрай негативний вплив на плід, Крім того, необхідно враховувати хронічні захворювання (якщо вони є). Варикозне розширення вен, діабет, часті гормональні збої є протипоказанням до вагітності - їх потрібно або інтенсивно лікувати, або нівелювати, щоб вони не завдали шкоди дитині.
Нормалізуйте ритм свого життя. Менше стресів, менше шкідливої їжі, більше фізичної активності і прогулянок на свіжому повітрі. Варто почати відмовлятись від куріння та алкоголю хоча б за декілька місяців до планованої вагітності. 
Приймайте фолієву кислоту та полівітаміни. Фолієва кислота є одним із основоположних чинників розвитку нервової системи дитини і допоможе уникнути виникнення таких патологій, як ДЦП. Крім того, цей препарат зробить Вас більш стійкою до стресів. Полівітаміни ж гарантують нормалізацію роботи ендокринної системи, що теж дуже важливо перед зачаттям.
Займіться власним здоров'ям заздалегідь. Особливо часто при вагітності страждають зуби, очі і волосся. Якщо пережити посічені кінці волосся ще можна, то карієс та інші хвороби зубів і очей переносяться вагітними значно важче, а лікувати багато з них не можна не те що під час вагітності - навіть у період лактації.